Tilbake
Skriv ut

Re Middelalderdager 2020

Alle barn i Re kommune fra de eldste i barnehagen til og med 4. trinn kommer til Re Middelalderdager og får to stasjoner hver med "Lek og lær i middelalderen". Opplegg får de enkelte skolene og barnehagene, samt bussliste sendes ut pr. e-post.


Skolestasjoner 2020


Dragen Per og Kristine

Hos dragen Per og kristine vil barna får bli kjent med Per og Kristines musikalske sider gjennom musikk, dans og sang –og selvfølgelig blir det nok noen ablegøyer kjenner vi Per rett!
(stasjonen er på Slagplassen: opp ved eplehagen/låven. Stasjonen er merket med drageflagg.


Snøfallkamp

klassen blir delt inn i to lag(rødt og grønt) og så skal man samle inn flest mulig av motstanderenes flagg uten å bli truffet av erteposene.
(fra julekalenderen på NRK 2016 «Snøfall») (flagg nr.10)
 
 

Kjepphestrideskole

har dere noen gang prøvd å ri en ekte kjepphest? Dette kan Ridder Rolf og Ridder Ragnhild mye om. På rideskolen lærer barna hvordan man behandler en kjepphest, hvordan man stiger på –og stiger av, starter, stopper, svinger til venstre og høyre –ja, grunnleggende ridekurs på en riddelig måte(flagg 1).



Fortellerbord og tegning

i det store teltet er Hege og Anne klar med fortellerbordet hvor man kan lage tusenvis av fortellinger ut av bruk av tegninger og god fantasi. Det blir i tillegg tegneverksted hvor barna kan skape sine egne middelalderhistorier(flagg 3).


Lodins gård

I Re var det mange gårder i middelalderen. På Lodins gård får dere møte noen av dyrene som man kunne ha på gården. Dere får høre om livet på gård i middelalderen og være med på litt av gårdsarbeidet(flagg 5).


Fortelling

Skuespillerene Bjørn og Erlend tar barna med på en reise i kongerekken –fra Harald Hårfagre til Slaget på Re i 1177. Historien blir ekstra spennende og gøy når elevene er med å forteller. Interaktiv formidling(flagg 8).


Isfiske

hvordan fisket man i middelalderen? Hvilke fisk kunne man få? Og hvordan oppbevarte man fisk uten kjøleskap og fryser? Dette og mye annet vil dere Hans Gunnar og Guro fortelle dere, i tillegg blir det fiskekonkurranse og smaksprøve på middelalderfisk(flagg 2).

Kast og presisjon

her blir man øvd opp i å være treffsikker og ha en god arm. Stein i forskjellige farger kastes mot midtstauren. Det laget som kommer nærmest vinner(flagg 4).


Pil og bue

På pil og bue-stasjonen møter elevene Vegard og Marianne. De er eksperter på pil og bue som ble brukt i middelalderen. På denne stasjonen får elever, barn og lærere en enkel opplæring i hvilke situasjoner man brukte pil og bue, og hvordan man blir en treffsikker skytter(flagg 7).


Slingring

I middelalderen var den katolske troen viktig, og man lagde seg bønnekranser som også kalles rosenkranser. Teknikken for å lage slike vakre bånd kalles slingring. På denne stasjonen møter vi Anna, Margot og Rosita som lærer bort sine tekstilkunster. Elever og lærere får lage bånd i middelaldersk stil.  Denne teknikken ble også brukt til å lage seg belter, og enhver soldat med æren i behold måtte ha et godt belte å henge sverdet i. Så her er det bare å slingre i vei!(flagg 6)


 Runeverksted

Runer var middelalderens bokstaver, og alfabetet het Futhark. I løpet av 1100-tallet lærte flere og flere barn seg runer, og i Trondheim ble det funnet et lekesverd med teksten: Ivar eier sverdet! Det var munkene i klostrene som var Norges første lærere, og de lærte barna runene. På denne stasjonen møter dere Anita og Henrik som har fått opplæring av munkene. De vil vise dere hvordan runene så ut og lærer dere å risse eller tegne runer. Runene ble risset inn i tre, steiner eller på vokstavler. Noen runer var magiske formler eller lykkebringende runer. Kanskje dine runer vil bringe deg lykke?(flagg 9)



Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Re kommune
  • Kunstnere/grupper: Re kommune